Skip to content Skip to footer
14lipiec
Dumny właściciel plantacji herbaty, Tân Cương - Thái Nguyên

Poznaj Thái Nguyên


Wietnamska prowincja Thái Nguyên, a w szczególności gmina Tân Cương jest sławna w całym kraju ze względu na produkcję herbaty. Dzięki korzystnemu klimatowi, odpowiedniemu ukształtowaniu terenu i gleby bogatej w zasoby mineralne tamtejsza zielona herbata uważana jest przez większość Wietnamczyków za najlepszą herbatę w kraju, a może i na świecie.


Gmina Tân Cương w prowincji Thái Nguyên

W prowincji Thái Nguyên produkuje się klasyczną zieloną herbatę. Dla Wietnamczyków jest ona napojem, bez którego ciężko byłoby sobie wyobrazić dzień. Gmina Tân Cương, słynąca z najlepszych upraw w całej prowincji, pełna jest rodzinnych plantacji prowadzonych z pasji i miłości do herbaty, gdzie gospodarze z uśmiechem na twarzy doglądają swoich plonów każdego dnia. Cały proces produkcji herbaty odbywa się w domowych warunkach. Każdy listek herbaty selekcjonowany jest ręcznie z wyróżnieniem na pąki i wielkość liści, a plantacje zajmują miejsce przydomowych ogródków. To właśnie stamtąd pochodzi herbata dostępna w naszym sklepie.


Świeże liście zielonej herbaty, Tân Cương - Thái Nguyên



Nasza selekcja herbat zielonych z Thái Nguyên



Herbata Trà Búp Thái Nguyên smakuje każdemu. Uniwersalny smak sprawił, że właśnie dzięki niemu zasłużyła na miano herbaty codziennej wśród Wietnamczyków. Bogata w witaminy, minerały, antyoksydanty i polifenole herbata Trà Búp Thái Nguyên pomaga oczyścić organizm z toksyn oraz poprawia pracę wątroby.

 

Herbata Trà Móc Câu Thái Nguyên składa się z młodego pąku, oraz dwóch towarzyszących mu liści drzewka herbacianego, które wyglądem po wysuszeniu przypominają zawinięty ogonek. Herbata przetwarzana jest tradycyjnymi metodami, które były przekazywane z pokolenia na pokolenie w najsłynniejszej wietnamskiej krainie herbacianej: Tân Cương w prowincji Thái Nguyên.

Herbata Trà Tôm Nõn Thái Nguyên nazywana jest przez Wietnamczyków „herbatą krewetkową” ze względu na to, że w jej skład wchodzą tylko: najmniejszy liść i młody pąk drzewka herbacianego, który po uprażeniu wyglądem przypomina małą krewetkę. Herbata zbierana jest tylko wczesnym porankiem, kiedy jej pąki i liście mają odpowiednio głęboką zieloną barwę, co wpływa na jej niepowtarzalny smak. Napar przyśpiesza przemianę materii i hamuje nadmierny apetyt, co sprzyja procesowi odchudzania.



W Thái Nguyên znajdziemy najlepszą pod względem jakości herbatę codzienną. W każdym wietnamskim domostwie czy zajeździe ochłodzi nas dzbanek herbaty zielonej z lodem właśnie z tego regionu. W deszczowe wieczory świetnie sprawdzi się w wersji na gorąco zaparzona w ceramicznym zestawie do herbaty.

zostaw komentarz