Górska gmina Mộc Châu w prowincji Sơn La znajduje się w północnej części Wietnamu zaledwie 25km od granicy z Laosem. Dzięki swojemu położeniu jest znana w całym kraju ze względu na różnorodność Plemion Górskich, które zamieszkują te tereny, liczne wodospady, a także wspaniałą herbatę.
Ze względu na oryginalny klimat Mộc Châu jest jedynym miejscem w Wietnamie, gdzie hoduje się łososie i truskawki. Wietnamczycy uważają, że wiosenne kwiaty rozkwitają najpiękniej właśnie w tym regionie.
Mộc Châu słynie także w Wietnamie ze słodkiej herbaty oolong oraz 100 letniego lasu herbacianych drzew antycznych
Nasza selekcja herbat z Mộc Châu
Herbata Trà Tuyết Sao Tay Mộc Châu zbierana jest ręcznie przez lokalną ludność okolic Mộc Châu ze stuletnich ogrodów herbacianych, w których drzewa herbaty antycznej Tuyết San rosną naturalnie bez środków chemicznych ani sztucznych nawozów. Ponadto pąki herbaty suszone są tradycyjnymi metodami zaraz po zebraniu. W lokalnej kulturze drzewa tej herbaty są symbolem siły i długowieczności.
Dzięki rozbudowanemu systemowi korzeniowemu rozwijającemu się w głąb gleby przez całe ubiegłe stulecie, herbata Trà Tuyết Sao Tay Mộc Châu niezwykle bogata jest w minerały i wartości odżywcze, które nie tylko wzmacniają i nawadniają ciało, ale także neutralizują wolne rodniki, co spowalnia proces starzenia się, reguluje cholesterol, wspomaga organizm w trawieniu oraz oczyszcza jamę ustną pozytywnie wpływając na stan zębów, dziąseł i języka.
Rustykalny smak, wyraziste nuty dymne i ziemne. Aromat leśnej mgły w połączeniu z zapachem przypominającym domowy kominek opalany szlachetnym gatunkiem drewna.
Herbata Trà Oolong Xanh Mộc Châu to szczep herbaty oolong sprowadzony przez Tajwańskich ekspertów do Wietnamu. Uprawiana jest na wysokości 1250 m.n.p.m w prowincji Mộc Châu. Wytwarza się ją za pomocą tradycyjnych Tajwańskich metod, co zapewnia niepowtarzalny smak przy każdym parzeniu.
Herbata Trà Oolong Xanh Mộc Châu bogata jest w antyoksydanty, które mają działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające. Zmniejszają one ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe, regulują poziom cukru we krwi oraz pozytywnie wpływają na pracę serca. Ponadto zawiera polifenole, które ułatwiają proces odchudzania. Polifenole spowalniają procesy starzenia się w organizmie.
Napar posiada głęboką kwiatową słodycz z wyczuwalnym aromatem klasycznej zielonej herbaty. Jego wyjątkowy smak na długo zapada w pamięć, przypominając wyrafinowane łakocie.
Odmiana róży Tường Vi hodowana jest na rodzinnej przydomowej plantacji w miejscowości Mộc Châu. Zbierana jest ręcznie i suszona na słońcu. W Wietnamie uważana jest także za afrodyzjak i napój miłości. Idealnie komponuje się zaparzana w połączeniu z jagodami goji.
Uzupełnia niedobór witaminy C w organizmie, zwalcza objawy przeziębienia, łagodzi bóle gardła, ma właściwości przeciwzapalne i pozytywnie wpływa na układ krwionośny.
Napar z kwiatów róży posiada aksamitny słodki smak, który poprawia samopoczucie.
Kwiat róży jest niezwykle wydajny – możemy zaparzać go przez cały dzień. To około 15 parzeń.
Zapoznaj się ze wszystkimi herbatami w naszym sklepie! Pij na zdrowie!