Skip to content Skip to footer
20lipiec
IMG_20210719_162642

Zastosowania i właściwości herbaty Matcha


Dlaczego Matcha zyskała tak wielka popularność?

Matcha zawdzięcza swoja popularność nadzwyczajnym właściwościom zdrowotnym oraz bardzo wysokiej zawartości antyoksydantów, które zapobiegają przedwczesnemu starzeniu się naszego organizmu oraz chronią przed chorobami. Według badań naukowych pomaga uniknąć chorób serca, cukrzycy, otyłości oraz nadciśnienia. W naturalny sposób przyśpiesza nasz metabolizm, poprawiając przemianę materii i oczyszczając nasze ciało z toksyn. Zawarte w niej katechiny zapobiegają miażdżycy wspomagają układ odpornościowy oraz chronią naszą skórę przed niekorzystnym działaniem promieni słonecznych.

Matcha obfituje w L-teaninę oraz kofeinę, które dodają nam wigoru z powodzeniem zastępując kawę. Dzięki takiej zamianie unikniemy spadkom energii w ciągu dnia, niepokojowi oraz skokom poziomu cukru we krwi. Kofeina pobudza, a L-teanina redukuje stres i stabilizuje poziom cukru we krwi. Takie połączenie stanowi doskonałe wsparcie dla naszego ciała w czasie wymagającego dnia.

Świetnie sprawdzi się również u osób pracujących umysłowo, ponieważ poprawia koncentrację i pamięć. Dla studentów czy pracowników biurowych będzie napojem, który spożywany w ciągu dnia pomoże w utrzymaniu czujności oraz oczyszczeniu umysłu. Zapomnij na dobre o znużeniu w ciągu dnia i zaparz filiżankę herbaty Matcha!

 



Herbata z tradycją


Herbata Matcha dotarła do Japonii za pośrednictwem buddyjskich mnichów wędrujących z terenów Chin. Już od XII wieku używa się jej do przeprowadzenia specjalnej herbacianej ceremonii. Wyjątkowy aromat oraz wysoką zawartość wartości odżywczych zawdzięcza tradycyjnemu procesowi jej wytwarzania. Niezwykle istotne jest w nim zakrywanie bambusowi matami herbacianych krzewów kilka tygodni przed zbiorami, aby osłonić je od słońca. Do dziś spożywana jest w celach poprawy jakości medytacji taoistów i buddyjskich mnichów.



Rozsmakuj się w herbacie Matcha na wiele sposobów!

 

Jeśli zależy Ci na uzyskaniu intensywnego smaku oraz rozgrzewającego naparu zaparz herbatę Matcha w tradycyjny sposób. Wystarczy zalać ją gorącą wodą. W upalne dni napar świetnie sprawdzi się w postaci mrożonej herbaty z lodem. Przesiej 2 łyżeczki proszku przez sitko, aby uniknąć grudek, następnie zalej go około 40 ml wody o temperaturze 80 stopni i intensywnie rozmieszaj aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodaj ulubione mleko roślinne lub zwierzęce, lód oraz miód według swojego uznania. Orzeźwiający koktajl gotowy!


IMG_20210719_165802



Matcha dla pięknej cery


Jeśli Twoja cera jest szarawa i pozbawiona wigoru świetnym rozwiązaniem będzie użycie herbaty Matcha jako składnik maseczki na twarz. Wyciąg z zielonej herbaty pomoże znieść stan zapalny oraz alergie na twarzy. Dostarczy także skórze potasu oraz witamin A i C. Wymieszaj pół łyżeczki macha z dwoma łyżkami jogurtu naturalnego bez dodatku cukru. Maseczka świetnie odpręży Twoją skórę i pomoże jej się zregenerować.



Łakocie pełne zdrowia


Ze względu na swoją sproszkowaną konsystencję, Matcha świetnie sprawdza się w wypiekach nadając im oryginalnego smaku. W Japonii są one niezwykle popularne. Świetnie komponuje się z czekoladą, puszystym Brownie, chrupiącymi ciasteczkami, a nawet z owocowymi lodami.




Herbata Matcha dostępna jest w naszym sklepie



Uprawiana jest na polu herbacianym w prowincji Lai Châu u podnóża Phan Xi Păng – najwyższego szczytu Indochin. Wyróżnia się swoim pochodzeniem a jej jakość jest certyfikowana. Spróbuj Górskiej Matchy – jedyna taka herbata dostępna na polskim rynku.

zostaw komentarz