Skip to content Skip to footer
19październik

Wszystkie oblicza zielonej herbaty


Zielona herbata z Wietnamu niejedno nosi imię. Krewetkowa, antyczna, ośnieżona, 300-letnia, dzika, górska – jak połapać się w tym zagmatwanym nazewnictwie? Zacznijmy od samego źródła, żeby jak najlepiej zrozumieć podział. Wyobraź sobie, że wybierasz się z nami w podróż do herbacianej krainy na północy Wietnamu. 

 

zdjecie 1

 

 

Co wspólnego mają ze sobą wszystkie herbaty zielone? To ta sama roślina! Różnią się jedynie środowiskiem, w którym rosną, oraz selekcją według dojrzałości listków. Z tej samej rośliny można także uzyskać herbatę oolong i czarną, jeśli podda się jej listki procesowi fermentacji. Zielona herbata nie jest sfermentowana, dlatego jej smak jest najbardziej zbliżony do tej świeżej prosto z drzewa.

 

zdjecie 2

 

 

Herbata z Thái Nguyên

 

 

Zacznijmy od herbat pochodzących z plantacji w Thái Nguyên. To ulubiona herbata codzienna w każdym wietnamskim domu! Drzewka tej herbaty są młode i niskie. Zazwyczaj nie są starsze niż 15 lat. Przy jej uprawie nie używa się żadnych pestycydów ani chemicznych środków. W zgodzie z naturą w wietnamskim słońcu listki herbaty nabierają wyrazistego smaku. Każde małe drzewko doglądane jest każdego dnia przez rodzinę właścicieli plantacji. 

 

 

zdjecie 3

 

 

Herbata z Thái Nguyên w naszym sklepie podzielona jest ze względu na dojrzałość listków. Te dojrzałe i duże to Trà Búp. Jest to najczęstszy wybór Wietnamczyków. Jej cena jest niska ze względu na dużą objętość liści, a smak nigdy nie rozczarowuje. Zielona herbata ogonkowa to jedynie wyselekcjonowane średniej wielkości liście.

 

 

zdjecie 4

 

 

Herbata krewetkowa nie ma niczego wspólnego z owocami morza! Jej unikatowa nazwa pochodzi od jej kształtu. To herbata, która została wyselekcjonowana jedynie spośród najmniejszych listków. Jej smak jest bardziej subtelny i przypomina prażone łakocie. Jej cena jest wyższa, a w wietnamskich domach uważana jest za wysublimowaną. 

 

 

zdjecie 5

 

 

 

 

 

 

Następną kategorię stanowią herbaty antyczne – zwane także „ośnieżone” od wietnamskiego słowa „Tuyết San”.  Wyróżnia je wiek. Nasza herbata antyczna pochodzi z drzew, które osiągają imponujący wiek od 100 do nawet 500 lat. Ich korzenie są niezwykle długie, co decyduje o najwyższej zdrowotności zbieranej z nich listków. Herbata antyczna w Wietnamie jest zawsze albo w zupełności dzika albo w połowie. Całkowicie dzika herbata rośnie ukryta w górskiej dżungli, natomiast częściowo dzika także nie została posadzona i pielęgnowana przez człowieka, ale stanowi własność Wietnamczyka, który szczęśliwie odziedziczył w danym miejscu hektary ziemi. 

 

 

zdjecie 7

 

 

Herbata antyczna porasta jedynie tereny górskie, co nie sprzyja transportowi maszyn do suszenia herbaty. Przez część roku drogi są tam całkowicie nieprzejezdne. Po każdy kosz herbaty trzeba wspinać się wysoko w góry na własnych nogach. Właśnie z tego powodu ich suszenie także przebiega w sposób bez użycia maszyn. Herbata najpierw jest suszona na słońcu, a następnie nad ogniskiem. Gdy jej objętość się zmniejszy gotowa jest do pakowania i transportu z wysokich gór. Ta grupa herbat antycznych pochodzi z Hà Giang, Suối Giàng oraz Mộc Châu.

 

 

Zdjecie 8

 

 

Herbata wysokogórska z Lai Châu

 

 

zdjecie 9

 

 

Zielona herbata wietnamska z Lai Châu wyróżnia się nadzwyczajnym środowiskiem. Drzewa herbaciane rosną tam na wysokości około 1700 m n.p.m. Herbaty z tej prowincji charakteryzują się aromatem górskich wzgórz wyczuwalnym w każdej zaparzonej filiżance. Dzieje się to ze względu na bliskie sąsiedztwo najwyższego szczytu Indochin – Fansipanu. Z Lai Châu pochodzi Zielona Herbata Górska, Zielona Starożytna Herbata Wysokogórska oraz Wysokogórska Matcha. 

 

 

Zdjecie 10

 

 

Dowiedz się więcej o każdej z herbat odwiedzając nasz sklep internetowy! Wysyłka już w 48 godzin od złożenia zamówienia w dni robocze! Spróbuj sam i pij na zdrowie!

 

 

 

 

 

 

Tekst: Natalia Nikityn
Zdęcia: https://vietshantea.com

zostaw komentarz