Skip to content Skip to footer
19październik

Wszystkie oblicza zielonej herbaty


Zielona herbata z Wietnamu niejedno nosi imię. Krewetkowa, antyczna, ośnieżona, 300-letnia, dzika, górska – jak połapać się w tym zagmatwanym nazewnictwie? Zacznijmy od samego źródła, żeby jak najlepiej zrozumieć podział. Wyobraź sobie, że wybierasz się z nami w podróż do herbacianej krainy na północy Wietnamu. 

 

 

 

Co wspólnego mają ze sobą wszystkie herbaty zielone? To ta sama roślina! Różnią się jedynie środowiskiem, w którym rosną, oraz selekcją według dojrzałości listków. Z tej samej rośliny można także uzyskać herbatę oolong i czarną, jeśli podda się jej listki procesowi fermentacji. Zielona herbata nie jest sfermentowana, dlatego jej smak jest najbardziej zbliżony do tej świeżej prosto z drzewa.

 

 

 

Herbata z Thái Nguyên

 

 

Zacznijmy od herbat pochodzących z plantacji w Thái Nguyên. To ulubiona herbata codzienna w każdym wietnamskim domu! Drzewka tej herbaty są młode i niskie. Zazwyczaj nie są starsze niż 15 lat. Przy jej uprawie nie używa się żadnych pestycydów ani chemicznych środków. W zgodzie z naturą w wietnamskim słońcu listki herbaty nabierają wyrazistego smaku. Każde małe drzewko doglądane jest każdego dnia przez rodzinę właścicieli plantacji. 

 

 

 

 

Herbata z Thái Nguyên w naszym sklepie podzielona jest ze względu na dojrzałość listków. Te dojrzałe i duże to Trà Búp. Jest to najczęstszy wybór Wietnamczyków. Jej cena jest niska ze względu na dużą objętość liści, a smak nigdy nie rozczarowuje. Zielona herbata ogonkowa to jedynie wyselekcjonowane średniej wielkości liście.

 

 

 

 

Herbata krewetkowa nie ma niczego wspólnego z owocami morza! Jej unikatowa nazwa pochodzi od jej kształtu. To herbata, która została wyselekcjonowana jedynie spośród najmniejszych listków. Jej smak jest bardziej subtelny i przypomina prażone łakocie. Jej cena jest wyższa, a w wietnamskich domach uważana jest za wysublimowaną. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Następną kategorię stanowią herbaty antyczne – zwane także „ośnieżone” od wietnamskiego słowa „Tuyết San”.  Wyróżnia je wiek. Nasza herbata antyczna pochodzi z drzew, które osiągają imponujący wiek od 100 do nawet 500 lat. Ich korzenie są niezwykle długie, co decyduje o najwyższej zdrowotności zbieranej z nich listków. Herbata antyczna w Wietnamie jest zawsze albo w zupełności dzika albo w połowie. Całkowicie dzika herbata rośnie ukryta w górskiej dżungli, natomiast częściowo dzika także nie została posadzona i pielęgnowana przez człowieka, ale stanowi własność Wietnamczyka, który szczęśliwie odziedziczył w danym miejscu hektary ziemi. 

 

 

 

 

Herbata antyczna porasta jedynie tereny górskie, co nie sprzyja transportowi maszyn do suszenia herbaty. Przez część roku drogi są tam całkowicie nieprzejezdne. Po każdy kosz herbaty trzeba wspinać się wysoko w góry na własnych nogach. Właśnie z tego powodu ich suszenie także przebiega w sposób bez użycia maszyn. Herbata najpierw jest suszona na słońcu, a następnie nad ogniskiem. Gdy jej objętość się zmniejszy gotowa jest do pakowania i transportu z wysokich gór. Ta grupa herbat antycznych pochodzi z Hà Giang, Suối Giàng oraz Mộc Châu.

 

 

 

 

Herbata wysokogórska z Lai Châu

 

 

 

 

Zielona herbata wietnamska z Lai Châu wyróżnia się nadzwyczajnym środowiskiem. Drzewa herbaciane rosną tam na wysokości około 1700 m n.p.m. Herbaty z tej prowincji charakteryzują się aromatem górskich wzgórz wyczuwalnym w każdej zaparzonej filiżance. Dzieje się to ze względu na bliskie sąsiedztwo najwyższego szczytu Indochin – Fansipanu. Z Lai Châu pochodzi Zielona Herbata Górska, Zielona Starożytna Herbata Wysokogórska oraz Wysokogórska Matcha. 

 

 

 

 

Dowiedz się więcej o każdej z herbat odwiedzając nasz sklep internetowy! Wysyłka już w 48 godzin od złożenia zamówienia w dni robocze! Spróbuj sam i pij na zdrowie!

 

 

 

 

 

 

Tekst: Natalia Nikityn
Zdęcia: https://vietshantea.com

zostaw komentarz