Skip to content Skip to footer
25wrzesień

Dzika herbata – fenomen w świecie herbat

    

Czy wiesz, jak wygląda plantacja herbaty? Zdecydowanie rzadko mamy okazję odwiedzić takie miejsce. Widzimy jedynie opakowanie, a oglądając susz możemy jedynie domyślać się jego historii. Warto to zmienić! Wybraliśmy się w podróż, dzięki której mamy pewność co do pochodzenia każdego listka naparu!

 

     

Domyślamy się, że za jakością i walorami smakowymi naparu stoi właściciel plantacji, który dba o swoje herbaciane drzewka. A co gdyby pominąć plantatora i oddać herbatę w ręce natury?


   

Herbaciane drzewa porastały dziko wietnamskie wzgórza już od kilku tysięcy lat. Mniejszości etniczne takie jak H’mong rzadko prowadziły własny ogródek. Wszystko, czego potrzebowali, za wyjątkiem ryżu, znajdowali w lasach. Odizolowani od cywilizacji traktowali niebiezpieczną górską dżunglę jak swoje podwórko. Niektóre mniejszości wciąż nie zdecydowały się na przyjęcie technologii. Być może gdyby nie obowiązek szkolny wymagany przez wietnamski rząd, wiele członków plemienia nie wychodziłoby ze swoich ukrytych w górach chatek. Dzisiaj rodzice zawożą swoje dzieci do szkół na rowerach lub skuterach w miarę możliwości pogodowych. Niestety drogi w rejonach Ha Giang i podnóża Fansipanu przez sporą część roku są kompletnie nieprzejezdne.    


Droga do wioski Cao Bồ, prowincja Hà Giang

   

Jedynie osoby, które żyją tak blisko natury znają ścieżki do kilkuset letnich drzew herbacianych. To przykład fenomenu, właśnie dlatego że roślina sama wybiera właściwe dla siebie miejsce. Napar z dzikiego drzewa herbacianego ma głęboki smak oraz obfituje w wartości odżywcze. Dzięki bogato rozwiniętemu systemowi korzeniowemu drzewo sięga głęboko w ziemie czerpiąc to, czego najbardziej potrzebuje. Zbędne są pestycydy i nawozy. Herbata dzika rośnie bez ingerencji człowieka, co sprawia że jest najbadziej pierwotną formą spożywania herbaty na świecie. 


   

Dzięki braku kosztów produkcji i utrzymania plantacji cena herbaty dzikiej jest rewelacyjnie niska. Przywieźliśmy ją prosto ze źródła, gdzie zafascynował nas sposób, w jaki ją się zbiera. Poznaliśmy ludzi, którzy osobiście wdrapywali się na drzewa, zrywali listki i suszyli tę herbatę. Dzięki temu mamy pewność co do jej jakości! Koniecznie spróbuj dzikiej herbaty! Dowiedz się więcej klikając w LINK ! 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tekst:
Natalia Nikityn

Zdjęcia:

http://baohagiang.vn/BAO-XUAN-KY-HOI-2019/201902/vung-che-shan-tuyet-vao-xuan-740644/

http://baohagiang.vn/moi-vung-que-mot-san-pham/201908/huong-che-tung-san-bay-xa-748324/

https://wikitra.com/ky-su-tra-shan-kham-pha-vung-che-co-thu-tram-nam/

zostaw komentarz