Skip to content Skip to footer
15wrzesień

Czy próbowałeś kiedyś niebieskiej herbaty?

    

Powszechnie znane są herbaty czarne i zielone, ale nie każdy zna herbatę niebieską! Czym tak naprawdę się od siebie różnią?

Herbata niebieska znana jest pod nazwą „oolong”. Od innych herbat różni się przede wszystkim stopniem fermentacji. Herbata zielona nie jest sfermentowana, natomiast herbata czarna jest prawie całkowicie. W tej skali oolong znajduje się pomiędzy tymi herbacianymi klasykami. Oznacza to, że jego stopień fermentacji sięga od 40 do 70%. Jak nazwa wskazuje Zielonemu Olongowi bliżej jest do zielonej herbaty, a jego proces fermentacji zatrzymał się na poziomie około 40 %. W przypadku Czarnego oolonga jest to od 60 do 70%.
 

Jak rozpoznać herbatę oolong na pierwszy rzut oka? Herbata niebieska zwija się w zgrabne kulki, a po jej zaparzeniu rozwijają się z nich piękne liście! Nasze herbaty oolong wyróżniają się najwyższą jakością ze względu na to, że zaparzony susz to liść, który wygląda idealnie tak, jak ten z herbacianego drzewka! Jedna kulka rozwija się w jeden lub dwa liście. Nie natrafisz w naszym sklepie na poszarpane kawałki liści czy pyłu. Spróbuj sam i rozsmakuj się w herbacie prosto z Wietnamu! 

Zielony Oolong z Mộc Châu – Trà Oolong Xanh Mộc Châu to szczep herbaty oolong sprowadzony przez Tajwańskich ekspertów do Wietnamu. Uprawiana jest na wysokości 1250 m.n.p.m w prowincji Mộc Châu. Wytwarza się ją za pomocą tradycyjnych Tajwańskich metod, co zapewnia niepowtarzalny smak przy każdym parzeniu.

Herbata Trà Oolong Xanh Mộc Châu bogata jest w antyoksydanty, które mają działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające. Zmniejszają one ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe, regulują poziom cukru we krwi oraz pozytywnie wpływają na pracę serca. Ponadto zawiera polifenole, które ułatwiają proces odchudzania i spowalniają procesy starzenia się w organizmie.

Napar posiada głęboką kwiatową słodycz z wyczuwalnym aromatem klasycznej zielonej herbaty. Jego wyjątkowy smak na długo zapada w pamięć, przypominając wyrafinowane łakocie.  
 

   

Herbata Trà Oolong Xanh Lai Châu powstała dzięki współpracy z Tajwańskimi ekspertami. Przenieśli oni technologię oraz sposób pielęgnacji roślin do Wietnamu.

Herbata Trà Oolong Xanh Lai Châu bogata jest w antyoksydanty, które mają działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające. Zmniejszają one ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe, regulują poziom cukru we krwi oraz pozytywnie wpływają na pracę serca. Ponadto zawiera polifenole, które ułatwiają proces odchudzania oraz spowalniają procesy starzenia się w organizmie.

Napar posiada łagodny, słodko-gorzki smak.

    

Podczas procesu powstawania herbaty Trà Đông Phương Mỹ Nhân nie stosuje się pestycydów, dzięki czemu jej młode liście podgryzane są przez mszyce. Powoduje to wytworzenie się w roślinie specjalnej substancji, dzięki której możemy delektować się jej słodkim, miodowym aromatem. Kolejnym niecodziennym elementem dzięki, któremu herbata Trà Đông Phương Mỹ Nhân jest jedyna w swoim rodzaju, to proces fermentacji, który sięga aż 70%. Oznacza to, że w klasyfikacji herbat znajduje się na granicy między herbatą oolong, a herbatą czarną. To sprawia, że jej smaku nie można porównać do żadnej innej herbaty na świecie. Nie ma się co dziwić, że w zamierzchłych czasach w Azji Południowo-Wschodniej mówiło się, że wartość całej posiadłości starczyłaby jedynie na zakup kilkunastu kilogramów tej wyjątkowej herbaty.

Herbata Trà Đông Phương Mỹ Nhân bogata jest w antyoksydanty, które mają działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające. Zmniejszają one ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe, regulują poziom cukru we krwi oraz pozytywnie wpływają na pracę serca. Ponadto zawiera polifenole, które ułatwiają proces odchudzania oraz spowalniają procesy starzenia się w organizmie.

Napar wyróżnia połączenie smaku delikatnej czarnej herbaty z wyrazistą miodową słodyczą herbaty oolong.

zostaw komentarz