Podczas procesu powstawania herbaty Trà Đông Phương Mỹ Nhân nie stosuje się pestycydów, dzięki czemu jej młode liście podgryzane są przez mszyce. Powoduje to wytworzenie się w roślinie specjalnej substancji, dzięki której możemy delektować się jej słodkim, miodowym aromatem. Kolejnym niecodziennym elementem dzięki, któremu herbata Trà Đông Phương Mỹ Nhân jest jedyna w swoim rodzaju, to proces fermentacji, który sięga aż 70%. Oznacza to, że w klasyfikacji herbat znajduje się na granicy między herbatą oolong, a herbatą czarną. To sprawia, że jej smaku nie można porównać do żadnej innej herbaty na świecie. Nie ma się co dziwić, że w zamierzchłych czasach w Azji Południowo-Wschodniej mówiło się, że wartość całej posiadłości starczyłaby jedynie na zakup kilkunastu kilogramów tej wyjątkowej herbaty.
Herbata Trà Đông Phương Mỹ Nhân bogata jest w antyoksydanty, które mają działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające. Zmniejszają one ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe, regulują poziom cukru we krwi oraz pozytywnie wpływają na pracę serca. Ponadto zawiera polifenole, które ułatwiają proces odchudzania oraz spowalniają procesy starzenia się w organizmie.
Napar wyróżnia połączenie smaku delikatnej czarnej herbaty z wyrazistą miodową słodyczą herbaty oolong.