Mówi się, że z herbatami czerwonymi jest podobnie, jak z Szampanem – jedyny oryginalny pochodzi z Szampanii. Ponoć prawdziwa herbata pu ehr pochodzi z Chin z regionu Yunnan. Tymczasem w Wietnamie w prowincji Ha Giang panują identyczne terroir, czyli warunki, w których rosną herbaciane drzewa.
Mało tego, ten region jest o wiele mniej skomercjalizowany w porównaniu do chińskiej prowincji. W Ha Giang nie używa się pestycydów, listki herbat zbierane są ręcznie, a następnie suszone na woku. Jeśli szukać właściwego miejsca dla wieloletniego leżakowania herbaty czerwonej, to to także będą piwnice wietnamskich domostw w Ha Giang.
Ze względu na prowadzenie przez Wietnamczyków prostego życia blisko natury, to właśnie pochodzenie z Ha Giang zapewnia najbardziej oryginalny smak. Dzięki temu możliwe jest skosztowanie herbaty czerwonej identycznej, jaką można było kupić w Chinach kilkadziesiąt lat temu, przed rozwojem technologii w przemyśle herbacianych w Yunnan.
Herbaty czerwone dostępne w naszym sklepie nie są sztucznie postarzane. Każda z nich leżakowała od 14 do 21 lat w rodzinnej piwnicy Wietnamczyków, których osobiście odwiedziliśmy.
Wspólnie wspomagajmy rodzinne plantacje. Nie warto faworyzować komercyjnych producentów, jeśli zależy nam na tradycyjnym smaku oraz uprawie bez użycia pestycydów oraz maszyn.